Ställ inte bort cykeln bara för att det är vinter

Cykling är något många ser som en rolig sommaraktivitet. Men cykling året runt är definitivt en möjlighet. Och allt som behövs är lite förberedelse för vädret. Cykling på vintern kan dessutom vara en riktigt rolig upplevelse.

Kläderna

Om vi börjar med kläderna gäller ju inte direkt samma kläder som man har på sig på sommaren. Vill man cykla på vintern kommer man behöva ge upp lite vad aerodynamik heter. Välsorterade sportbutiker kan dock ha mycket att välja mellan som fungerar i lägre temperaturer. Och att slänga på sig en dunjacka och ett par täckbyxor kommer självfallet hjälpa till en hel del.Är det slaskigt ute kan det även vara bra med överdragskläder just för att skydda mot allt stänk. Har cykeln bra stänkskärmar så klarar de dock av att fånga upp det mesta.

Cykeln

Man behöver inte någon speciell cykel för att kunna fortsätta cykla på vintern. Smala och omönstrade däck bör dock undvikas när det kommer till snö och is. Dubbdäck är mer eller mindre ett måste när man cyklar just på is. Det finns också så kallade fatbikes som har extra breda däck som passar perfekt för riktigt vinterväder.Tillsammans med däcken är det också viktigt att ha en bra cykellampa. Det kommer inte krävas något extra starkt bara för att det är vinter och mörkt. En vanlig cykellampa syns tillräckligt bra. Och se då till att även ha en baktill så gångare och bilister vet åt vilket håll cykeln färdas.Har man för vara att cykla med riktiga cykelskor och passande pedaler kan det vara värt att byta ut dessa mot vanliga. Dels för att man troligtvis kommer kliva av och på oftare, men också för att cykelskorna inte skyddar så bra mot kylan. Med ett par platta pedaler kan man då ha på sig sina vanliga vinterkängor.