Ta bättre hand om skorna

När vi tar på oss en tröja eller blus och gå genom en vanlig vardag sliter vi i regel väldigt lite på plagget. Men våra skor får alltid utstå mycket mer. Något skotillverkare så klart är mycket medveten om och designar skorna för att hålla trots slitaget. Men att inte göra något själv för att hjälpa skorna på traven betyder bara att de slits ut snabbare.

Rengöring av skorna

Alla skor drabbas av smuts och dylikt när vi använder dem. Medan detta inte automatiskt betyder mer slitage kan vissa saker som fastna på skorna absolut påverka materialet på ett eller annat sätt. Regelbunden rengöring är därför något vi alla borde ägna oss åt. Exakt vad man måste göra kommer till viss del bero på vilket material skorna har. Att skaffa ett anpassat rengöringsmedel är varmt rekommenderat och något man kan hitta på butiker som Skolyx.

Låta skorna vila

Många av oss har nog ett par favoritskor vi använder mer än andra under en given säsong. Men att använda samma par flera dagar i rad är något som helt klart kommer påskynda slitaget. Detta handlar i grunden om fukten från fötterna som absorberas av skorna och de bör helst få en hel dag utan användning för att torka ordentligt. Att se till att man alltid har ett alternativ oavsett säsong eller aktivitet är därför smart.

 Använda skoblock

En del skor är mycket mer känslig vad gäller själva materialet och dess form. Läder- och skinnskor är de man oftast brukar tänka på i detta fall. För att hjälpa dem hålla formen är ett par skoblock det bästa verktyget man kan skaffa sig. Satsa gärna på ett par i cederträ som dessutom både luktar gott och hjälper till att absorbera fukt.

Impregnera skorna regelbundet

Fukt är dock inte bara något som drabbar skornas insida. Regn och snö kommer också utsätta skornas utsida för fukt och är bra att skydda sig mot. Det bästa skyddet vi har är att impregnera skorna, och det kan behövas göras upp till några gånger i veckan om det är riktigt blött eller slaskigt ute.